it's about me and my beloved family

Monday, December 14, 2009

Monday Blues

Salam semua..

apa kaba? it's monday again... huhu... x suka weekdays sbb hubby kene keje... i loves weekend sbb hubby coti and he will spend time to melayan sy... for your information, hubby keje mlm, so di siang hari masanya akan byk dihabiskan utk tdo la... kurang time utk wife dia yg terchenta ni... that's why la i x suka weekdays... huhu

oh, lupa nak story psl mlm td... mlm td si tecik kesayangan sy tu ditimpa kemalangan kecil... hehe... bukan kemalangan apa pon, bibir bwh dia terhantuk kat kotak smpi berdarah sbb terkene gigi... aduhhh cian betol la mommy kat ashraf... meraung la dia sbb sakit... dia meraung camtu smpi mommy diserang panic ...dgn darah yg kuar dr bibir dia yg luka tu lg... lg la mommy panic... cpt2 la mommy & daddy amik tisu lap darah tu and pujuk dia... sib baik lukanya tu x byk & luckily my boy tu x nangis lama... good boy... hehe... mula2 takut gak nanti bibir dia bengkak and hurt him masa nk hisap susu... tp pastu sy tgk dia hisap mcm biasa je & bibir pon x bengkak... alhamdulillah

ok tu citer mlm td... ari ni plak citer biasa je.. mcm ari2 yg biasa... sy ni dgn tugas hakiki sy la tiap2 ari iaitu masak, mandikan ashraf dsb... ari ni utk lunch sy masak 3 jenis lauk (walaupon monday blues tp masak tetap masak ye)... dendeng daging, kentang sambal & ikan goreng... sy dah lama nk mkn dendeng tp br ari ni tercapai hajat tu... hehe... gmbr dendeng sy ada snap... nanti sy upload ye dgn recipenya skali ... alamak, blog ni dah jd mcm food blog la plak kan sbb tuan tanah asik tempek recipe je... hehe... tp xpe kan... this is my blog and i'm free to write whatever i want (selagi x menyalahi undang2 la ye)... hiks

Ok, ni recipe dendeng ye dari MyResipi.com... selamat mencuba :)

Dendeng by Erna

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 500gm daging
  • 4 biji tomato
  • 2 sudu besar kicap
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukupnya
  • ****Bahan A (dikisar)*****
  • 2 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu besar jintan putih
  • 10 ulas bawang merah
  • 3 sudu besar cili giling
  • sedikit halia

Cara-cara

  1. Daging di hiris nipis dan digaul sedikit dengan bahan A. Perapkan sekejap.
  2. Goreng daging ini hingga garing. Ketepikan.
  3. Kemudian tumiskan lebihan bahan A, masukkan tomato, garam, gula, kicap dan daging. Masak hingga kering.

pic tu sy snap masa dendeng masih dlm kuali... nmpk x tomato tu lg menyerlah dr daging kan... hehe... dendeng ni sgt sedap rasanya ye... gabungan rasa rempah jintan2 tu, rasa masam2 tomato tu & jugak rasa manis kicap tu... sbb tu kalo msk dendeng ni sy suka lebihkan tomato... letak byk2 ... so yummy... u should give it a try :)

No comments:

Post a Comment