Roti Jala & Kari Ayam by aishiteru81
Bahan-bahan (3 org)
- 2 cawan air
- 2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 1/4 cawan minyak
- sedikit pewarna kuning
- sedikit garam
- lain-lain: acuan roti jala, kalau takde, tebuk bawah tin susu ke tin sardin ke... tapi jangan besar sangat lubangnya
- untuk Kari Ayam pulak:
- 7 ketul ayam (dibersihkan dan dibasuh dengan tepung gandum)
- 4 biji bawang kecil
- 2 biji bawang putih
- 1 inci halia
- sejemput asam jawa
- 2 sudu serbuk kari
- 1/2 sudu serbuk kunyit
- 2 sudu lada boh
- 1 biji kentang
- 1 btg lada hidup
- 4 cawan santan pekat
- 2 cawan minyak untuk menumis
- sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih
- sedikit garam
- Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala. Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya semua adunan sekata.
- Tapis adunan tadi.
- Panaskan pan, kalau dah panas, terus mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
- Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung. Tak payah terbalikkan.
- Ulang langkah2 tadi hingga habis adunan. Mostly dapat dalam 20-25 keping, bergantung kepada adunan. Kalau adunan tak keluar dari acuan, tambah setengah cawan air. Sambil2 tu, mari kita masak kari ayam.
- Tumis bawang merah, bawang putih & halia yang dah ditumbuk.
- Bila dah naik bau, masukkan serbuk kari, serbuk kunyit... kacau sebentar dan masukkan ayam.
- Masukkan santan, kentang, lada hidup, kayu kayan tadi & garam secukup rasa. Tunggu mendidih dan sedia.
ps: sy hanya buat 1/2 drp adunan tu sbb yg nk mkn sy dgn hubby je... dpt dlm 19 keping roti jala... kiranya dah cukup byk la utk 2 org mkn... kalo yg nk makan tu ramai, boleh digandakan adunannya ye ;)
No comments:
Post a Comment