it's about me and my beloved family

Monday, December 14, 2009

Yong Tau Fu

Hola...

this is another entry psl food... mmg la kuat makan btol la kan tuan tanah ni sbb asyik letak entry food je... hehe... utk minum petang td (oleh kerana angin rajin sy dtg lg ptg td) sy telah buat yong tau fu... amikk ko... teringin punya psl... sanggup tu search internet cari resepinya... lepas kuah yong tau fu dah siap, sy & hubby pon mkn dgn penuh riang ria... haha... walaupon cuma ada sosej, fish ball n fish cake tp dah memadai utk perantau mcm kami ni mengubat rindu kat YTF di msia... hehe... tp yg ni lupa la plak nk snap pic... tp xpe... sy akan letak resepinya kat sini, so kalo ada yg berminat nk try leh la mencuba ye... sumbernya dari my faveret website la MyResipi.com...

Kuah Yong Tau Fu by Minami133

Bahan-bahan ( 5-6 orang )

  • 10 tangkai cili kering
  • gula melaka atau kurozato (sy guna palm sugar aje)
  • bijan goreng(x letak pon sbb xde)
  • gula(kalau kurang manis)
  • 1 s.k garam
  • 3 cm belacan (letak lebih sbb suka belacan... haha)
  • 300 ml air
  • 1 sudu besar minyak
  • 1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
  • sedikit ajinomoto

Cara-cara

  1. Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
  2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
  3. panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
  4. setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
  5. masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
  6. masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain.(sy mkn dgn sosej, fishcake & fish ball je sbb tu je yg ada dlm freezer tu)

No comments:

Post a Comment